Räddningstjänsten
Östra Kronoberg

Bostaden

Om du har rätt säkerhetsutrustning ökar du möjligheten att avvärja svåra olyckor. Att ha brandvarnare är naturligtvis A och O, men det finns mer att tänka på.

Här följer några tips som gör bostaden tryggare:

Med brandvarnaren följer monteringsanvisning. Den monteras lämpligen i taket utanför sovrummet, till exempel i hallen, men helst även i sovrummet. I en stor lägenhet eller villa kan det behövas fler brandvarnare för att få bästa möjliga säkerhet. Man bör ha minst en brandvarnare på varje våning. Du kan även trygga semestern genom att ta med en resebrandvarnare.

De vanligaste brandvarnarna drivs av ett nio volts batteri som räcker drygt ett år. Byt batteri varje första advent, som är inofficiell batteribytardag.
Brandvarnaren kan också utrustas med ett tioårs batteri som därmed ger en säkrare och längre driftstid. Alla brandvarnare som säljs i Sverige är godkända av konsumentverket.

Brandsläckare finns i flera varianter. Bokstavsbeteckningen A betyder att släckmedlet är avsett för brand i trä, papper och textilier. B står för brand i vätskor och plast medan C står för gasbrand. I bostaden bör du ha en släckare som är klassad för både A och B. Det allra bästa att ha i hemmet är en pulversläckare med minst sex kilo pulver. Den kan användas mot alla typer av bränder. Fördelen med en brandsläckare är att den är effektiv samtidigt som den är lätt att använda.

Att installera en spistimer behöver varken vara krångligt eller dyrt, och minskar risken för köksbränder. Omkring tio personer omkommer i spisrelaterade bränder, varje år. I många fall är det äldre som råkat illa ut, men alla kan glömma.

En jordfelsbrytare bryter strömmen på en bråkdels sekund om den känner av att strömmen går fel väg, t ex via en människa till jord. Jord innebär i det här fallet allt från golvet du står på, till metall höljet på spisen eller diskbänken. Om du tar i ett objekt som blivit strömförande skyddar den dig mot elstötar. Jordfelsbrytaren kan också avvärja bränder som uppstår när elen tar fel väg. Vid nyinstallationer är det numera lag på att jordfelsbrytare ska skydda uttag i bad- och duschrum. Har du en gammal elinstallation, små barn eller utför arbete som kräver elverktyg, kan det vara bra att installera en jordfelsbrytare som extra skydd. Diskutera frågan om installation med en elinstallatör.

Förstahjälpen väskor finns i olika storlekar och går att köpa bland annat på apoteket. I standardutbudet ingår till exempel blodstoppare, sårtvättare och plåster. Det är många gånger svårt att veta hur man ska agera när en olycka inträffar. Går du en kurs i första hjälpen ökar du din beredskap. Kurser anordnas bl a av Röda Korset.

För mer information, kontakta RÖK så berättar vi mer om vad just du kan göra för din familj och dig själv.